АЗ ЕСТЬ С ВАМИ И НКТО ЖЕ НА ВЫ                                   СМОЛЕНСКАЯ УМИЛЕНИЕ
 
  АЗ ЕСТЬ С ВАМИ И НКТО ЖЕ НА ВЫ
Пред­по­ла­га­ет­ся, что ико­на бы­ла на­пи­са­на в ико­но­пис­ной ма­стер­ской при Ле­у­шин­ском Иоан­но-Пред­те­чен­ском жен­ском мо­на­сты­ре по за­ка­зу гат­чин­ско­го куп­ца Гав­ри­и­ла Мед­ве­де­ва, ко­то­рый по­жерт­во­вал её мо­на­сты­рю в на­ча­ле 1860 го­да. Один из спис­ков об­ра­за до сих пор на­хо­дит­ся в ико­но­ста­се Ле­у­шин­ско­го по­дво­рья в Санкт-Пе­тер­бур­ге.
Осо­бый спи­сок в на­ча­ле ХХ ве­ка был сде­лан для свя­то­го пра­вед­но­го Иоан­на Крон­штадт­ско­го, на ко­то­ром по бла­го­сло­ве­нию игу­ме­ньи Та­и­сии бы­ла сде­ла­на над­пись «Аз есмь с ва­ми, и ник­то­же на вы». Свя­той Иоанн сам освя­тил об­раз, а впо­след­ствии бла­го­сло­вил им куп­ца Ва­си­лия Му­ра­вьё­ва, бу­ду­ще­го стар­ца Се­ра­фи­ма Вы­риц­ко­го.
Вы­ска­зы­ва­ют­ся пред­по­ло­же­ния о том, что имен­но этот спи­сок в на­сто­я­щее вре­мя на­хо­дит­ся в Свя­то-Ге­ор­ги­ев­ском жен­ском мо­на­сты­ре в се­ле Да­нев­ка Чер­ни­гов­ской епар­хии. Чу­до­твор­ный спи­сок пе­ре­да­ли в Да­нев­скую оби­тель ду­хов­ные де­ти пре­по­доб­но­го Се­ра­фи­ма Вы­риц­ко­го, со­хра­нив­шие об­раз по­сле кон­чи­ны стар­ца. За вре­мя сво­е­го пре­бы­ва­ния в оби­те­ли ико­на про­сла­ви­лась ис­це­ле­ни­я­ми страж­ду­щих, сви­де­тель­ства о ко­то­рых при­ве­де­ны в двух кни­гах, из­дан­ных Свя­то-Ге­ор­ги­ев­ским мо­на­сты­рем.
Сам Ле­у­шин­ский Иоан­но-Пред­те­чен­ский жен­ский мо­на­стырь, в ко­то­ром был на­пи­сан об­раз, в 30-х го­дах ХХ сто­ле­тия по­пал под за­топ­ле­ние Ры­бин­ским во­до­хра­ни­ли­щем. 29 но­яб­ря 2003 го­да в ста­рин­ном се­ле Брей­то­во, пе­ре­не­сён­ном в своё вре­мя из зо­ны за­топ­ле­ния, бы­ла освя­ще­на пер­вая в Рос­сии ча­сов­ня в честь Ле­у­шин­ской ико­ны. Ча­сов­ня, рас­по­ло­жен­ная на вы­со­кой на­сы­пи у са­мой кром­ки во­до­хра­ни­ли­ща, во вре­мя ве­сен­не­го раз­ли­ва ока­зы­ва­ет­ся окру­жён­ной во­дой. Этот факт по­слу­жил по­яв­ле­нию ещё од­но­го на­зва­ния ико­ны – «Бо­го­ро­ди­ца-на-во­дах».
23 ап­ре­ля 2002 го­да ре­ше­ни­ем Свя­щен­но­го Си­но­да Укра­ин­ской Пра­во­слав­ной Церк­ви ико­на Бо­жи­ей Ма­те­ри «Аз есмь с ва­ми, и ник­то­же на вы» бы­ла вне­се­на в спи­сок чу­до­твор­ных икон. День празд­но­ва­ния – суб­бо­та пя­той сед­ми­цы (неде­ли) Ве­ли­ко­го по­ста (Суб­бо­та Ака­фи­ста или По­хва­ла Пре­свя­той Бо­го­ро­ди­цы).


КАНОНЫ И АКАФИСТЫ

РАЗВЕРНУТЬ ТЕКСТ »

АКАФИСТ ПРЕСВЯТОЙ БОГОРОДИЦЕ ПРЕД ИКОНОЙ «АЗ ЕСМЬ С ВАМИ И НИКТОЖЕ НА ВЫ»
Кондак 1
Избранной от всех родов Владычице мира, Деве Богородице, принесем похвальные дары, якоже и ныне, аки и прежде падших возставляеши, немощных укрепляеши, болящих исцеляеши, от враг видимых и невидимых избавляеши, сомнящихся вразумляеши, унывающих ободряеши, веровати в Благодатную силу святых икон Твоих научаеши и в благодарности умиленным сердцем и усты пети Тебе сподобляеши: Радуйся, Небесная наша Мати, Твоими словесы «Аз есмь с вами и никтоже на вы» благодатную силу душам нашим дарующая.
Икос 1
Ангелы на небеси воспевают величие и всесовершенства Твоя, о Мати и Дево, яко Всемилостивого Бога и Спаса родила нам еси, мы же на земли, подражающе им, грешными устнами дерзаем славославяще взывати к Тебе таковая: Радуйся, небесных непрестанное удивление; Радуйся, земных всерадостное поклонение; Радуйся, злобы и тьмы духовныя прогонение; Радуйся, притекающих к Тебе мира и любви исполнение; Радуйся, яко о помиловании нас, грешных, сына Твоего умоляеши; Радуйся, яко от иконы Твоея милости нам источаеши; Радуйся, Небесная наша Мати, Твоими словесы «Аз есмь с вами и никтоже на вы» благодатную силу душам нашим дарующая.
Кондак 2
Видящи очима духовными грядущия времена страшного богоборчества, святый праведный Иоанн, нарекомый Кронштадтским, благослови написание иконы святыя Твоея, Богомати. Да будет в помощь и заступление всем в скорби сущим, припадающим и в надежде на спасение зовущим Сыну Твоему и Богу нашему: Аллилуиа.
Икос 2
Разуму человеческому икона сия в просвещение, якоже не силой своею прогоняем врагов, но могуществом Божиим и предстательством Богоматери, точащей от икон Своих чудесы, да воспоем Всемощную Заступницу нашу: Радуйся, падающих и изнемогающих скорое подкрепление; Радуйся, от бесов и злых человек надежное заступление; Радуйся, в час искушений и недоумений вразумление; Радуйся, заблудшим правого пути нахождение; Радуйся, ереси и расколов искоренение; Радуйся, тьмы богоборчества скорое прогонение; Радуйся, Небесная наша Мати, Твоими словесы «Аз есмь с вами и никтоже на вы» благодатную силу душам нашим дарующая.
Кондак 3
Сила гонения нечестивых возста на христианы и святыням их поругашася; приявший же святую икону Твою, Богомати, отец Серафим, нарицаемый Вырицкий, уберег ея. Да прибегши под кров Царицы Небесной, монашествующий и вси вернии помощию Божиею укрепляемии со трепетом и любовию воспоют Спасителю Богу: Аллилуиа.
Икос 3
Имущи велия чудеса, им же несть числа, являла Пресвятая Дева чрез святую икону Свою помощь всем с верою и любовию притекающим и зовущим к Ней таковая: Радуйся, Царице Неба и земли; Радуйся, Мати Господа Вышняго; Радуйся, обилие чудес источающая; Радуйся, нечестие богоборчества обличающая; Радуйся, молящихся с верою скорое слышание; Радуйся, мятущихся душ наших отишие; Радуйся, Небесная наша Мати, Твоими словесы «Аз есмь с вами и никтоже на вы» благодатную силу душам нашим дарующая.
Кондак 4
Буря богоборческого нечестия пронеслась, осквернивши святыни, и попусти Господь на люди наша вражье нашествие, да скорбями очистятся и слезами омыются и да, вразумившись, покаются и, покаявшись, возопиют Спасающему Богу: Аллилуиа.
Икос 4
Слышаша скорби людския, отец Серафим иже в келье своей подвиг Саровского старца подъявши, денно и нощно усердно пред иконою Богородицы вопиял таковая: Радуйся, яко грешников к покаянию предуготовляеши; Радуйся, кающихся грешников неотвергающая; Радуйся, яко Сына Твоего и Бога нашего умилостивляеши; Радуйся, скорбь нашу в радость претворяющая; Радуйся, от враг видимых и невидимых избавляющая; Радуйся, яко от наглыя смерти спасаеши; Радуйся, Небесная наша Мати, Твоими словесы «Аз есмь с вами и никтоже на вы» благодатную силу душам нашим дарующая.
Кондак 5
Боготечную благодать видя, истекающую от святыя иконы Богоматери, людие стекахуся в селение Вырицу и приимаху душ и телес исцеление, в радости вопияша Сыну Пресвятей, Пречистей, Преблагословенней: Аллилуиа.
Икос 5
Видеша приявшую от Сына Твоего и Бога нашего велию благодатную силу исцеления и вспоможения, благая Мати, щедро ниспосылавши ея всем, приходящим к Тебе и взывающим Ти таковая: Радуйся, умершего отрочати воскрешение; Радуйся, неисцельных болезней врачевание; Радуйся, телес наших здравие; Радуйся, душ наших спасение; Радуйся, от уз греховных свобождение; Радуйся, к Горнему миру восхождение; Радуйся, Небесная наша Мати, Твоими словесы «Аз есмь с вами и никтоже на вы» благодатную силу душам нашим дарующая.
Кондак 6
Проповедуя скорое отшествие свое от юдоли сей многоскорбной и многомятежной, старец предрекл еси новое местонахождение святыя иконы Богородицы, где в любви к Всемилостивому Богу в Троице славимому возопиют: Аллилуиа.
Икос 6
Возсиявая радость в скорби сущей игумении, разрушенную древнюю обитель святаго Георгия приявшую и силами своими возобновити не могущую, даровала ей велию милость: явила еси пречудно святую икону Свою, да с трепетом и любовию воспоют к Ней таковая: Радуйся, никогда же нас помощи материнской лишающая; Радуйся, любящих Тя Божественною любовию покрывающая; Радуйся, нестроения житейского моря скоро разрешающая; Радуйся, Аз есмь с вами — приходящим к Тебе возвещающая; Радуйся, и никтоже на вы — ободряющая; Радуйся, сущих в печали и скорби не оставляющая; Радуйся, Небесная наша Мати, Твоими словесы «Аз есмь с вами и никтоже на вы» благодатную силу душам нашим дарующая.
Кондак 7
Хотящи спасения, узрели людие икону, аки Саму Царицу Небесную, пришедшую со святыми Апостолы Иоанном и Иаковом в обитель святаго Георгия на праздник Похвалы Пресвятой Богородицы, и возопили во умилении ко Господу: Аллилуиа.
Икос 7
Новую явила еси милость, Богородице Дево, чудотворною иконою Твоею, чудесы чрез нея источая, помогая всем с верою кней притекающим и зовущим Ти обрадованно таковая: Радуйся, сына Твоего и Бога о нас умоляющая; Радуйся, кающихся грешников зело любящая; Радуйся, врагов Божиих грозно наказующая; Радуйся, сынов противления нежданно вразумляющая; Радуйся, полчищ бесовских от Руси Святой изметающая; Радуйся, боголюбивых чад Своих защищающая; Радуйся, Небесная наша Мати, Твоими словесы «Аз есмь с вами и никтоже на вы» благодатную силу душам нашим дарующая.
Кондак 8
Странно чудо попечения Свято-Георгиевской обители видевши, живущия в ней и труждающиеся, и на молитву в ню приходящия прияла еси, в подвизех монашеских укрепляя, от бед и скорбей избавляя и научая всех спасающему тобою Христу Богу пети: Аллилуиа.
Икос 8
Всем вразумление явила еси грозным наказанием послушницы тайно бежати из обители хотящей и покаявшейся милость явила еси, да навыкнут в час скорбных обстояний прибегати к иконе Твоей святей, умильно взывая Тебе таковая: Радуйся, совершение безрассудных поступков присекающая; Радуйся, хотящим жати спасение помогающая; Радуйся, в подвизех монашеских укрепляющая; Радуйся, падающих скорое возведение; Радуйся, Ходатаице нашего спасения, Радуйся, защита наша и в добродетелях вспоможение; Радуйся, Небесная наша Мати, Твоими словесы «Аз есмь с вами и никтоже на вы» благодатную силу душам нашим дарующая.
Кондак 9
Всякое естество восхваляет Тя, Господи. О Тебе, Создателе, Искупителе, Царе и грядущем Судии своем радующеся, яко даровал еси Матерь Свою в надежное прибежище и заступление всем вопиющим Тебе, истинному Богу: Аллилуиа.
Икос 9
Ветия велеречивыя можаху лишь удивитися, егда слышат глас Божий и Богородицы: «Аз есмь с вами и никтоже на вы.» Мы же положшася на волю святую и совершенную Божию, да почтим Тя, Пречистая, звании сицевыми: Радуйся, Благого Царя Благая Мати; Радуйся, яко тщишися овец Христовых собрати; Радуйся, сирых и странных защитнице; Радуйся, всех обидимых покровительнице; Радуйся, медоточная молящихся сладосте; Радуйся, даров и благ вечных подательнице; Радуйся, Небесная наша Мати, Твоими словесы «Аз есмь с вами и никтоже на вы» благодатную силу душам нашим дарующая.
Кондак 10
Спасти хотя мир, неизреченное чудо обретения святыя иконы Твоея, Владычице, возвестила всем городам и весям, да в торжестве и славе видящи к ним грядущую Тя, в радости возопиют Триединому Богу: Аллилуиа.
Икос 10
Стена еси и чистото неописанная, милосердие неизреченное и победо всепобеждающая, богоизбранная Отроковице, призри на ны, смиренно выну молящихся пред иконою Твоею и воспевающих Ти, благодатная, сице: Радуйся, милости неиссякаемый источниче; Радуйся, духовную жажду всем утоляющая; Радуйся, милосердая о нас, грешных, предстательнице; Радуйся, непрестанно за нас Христу Богу молящаяся; Радуйся, спасения нашего надежда и прибежище; Радуйся, милостивая о нас пред Богом Ходатаица; Радуйся, Небесная наша Мати, Твоими словесы «Аз есмь с вами и никтоже на вы» благодатную силу душам нашим дарующая.
Кондак 11
Пение благодарственное приносим Ти, раби Твои, Богородице Дево, грешнии и непотребнии, обаче Ты достославно заступаеши всех, обрящихся к Тебе и вопиющих Богу: Аллилуиа.
Икос 11
Светоподательную свещу имуще Тя, Пресвятая Мати и Дево, яко просвещаеши нас светом сына Твоего и даровала еси нам икону Свою повелительную, да не преткнемся в ночи последних времен, но, хранимы тобою, поработаем Господу во свете Его, уповающе на Тя таковая: Радуйся, язв греховных целительнице; Радуйся, в Царствие Божие Путеводительнице; Радуйся, на руцех Своих носящая Носящего вся; Радуйся, златыя врата Небеснаго Царствия; Радуйся, светом сына Твоего нас просвещающая; Радуйся, зрением иконы Твоей нас услаждающая; Радуйся, Небесная наша Мати, Твоими словесы «Аз есмь с вами и никтоже на вы» благодатную силу душам нашим дарующая.
Кондак 12
Благодать дати восхотев людем Своим, даровала еси, Владычице, нам икону Свою и с нею обетование: «Аз есмь с вами и никтоже на вы,» егоже не возможет никогдаже и никтоже из враг наших видимых и невидимых преступити; да имея промышление таковое божественное о нас, вопием Всемилостивому Богу: Аллилуиа.
Икос 12
Поюще о чудесех Твоих, Всемощная Владычице, знаем Тя, теплую и любвеобильную Заступницу, к Ней же все притекающие да не постыжени будут, но всегда тобою хранимы, вопиют Ти сицевая: Радуйся, в скорбех сущих Отрадо; Радуйся, уповающих на Господа Бога Оградо; Радуйся, Ея же враги наша трепещут; Радуйся, яко имущие икону Твою ликовствуют; Радуйся, славящих Тя — прославляющая; Радуйся, землю Русскую и всех, яже в мире Христовом, зело заступающая; Радуйся, Небесная наша Мати, Твоими словесы «Аз есмь с вами и никтоже на вы» благодатную силу душам нашим дарующая.
Кондак 13
Пресвятая, Пречистая, Преблагословенная Богородице Дево Марие, Всемилостивая Мати Бога и человеков, воззри на скорбные души наша и умилосердися, Пречистая, вознеси Твою многомощную молитву к праведному Судии о помиловании нас, грешных. Призри на ны, Всепетая Богородице, возсияй просвещение сердцам омраченным, и озари стадо Твое, Пречистая, да спасаеми тобою, радостно воспоем Богу: Аллилуиа, аллилуиа, аллилуиа.
​(Этот кондак читается трижды, затем икос 1-й и кондак 1-й.)
Икос 1
Ангелы на небеси воспевают величие и всесовершенства Твоя, о Мати и Дево, яко Всемилостивого Бога и Спаса родила нам еси, мы же на земли, подражающе им, грешными устнами дерзаем славославяще взывати к Тебе таковая: Радуйся, небесных непрестанное удивление; Радуйся, земных всерадостное поклонение; Радуйся, злобы и тьмы духовныя прогонение; Радуйся, притекающих к Тебе мира и любви исполнение; Радуйся, яко о помиловании нас, грешных, сына Твоего умоляеши; Радуйся, яко от иконы Твоея милости нам источаеши; Радуйся, Небесная наша Мати, Твоими словесы «Аз есмь с вами и никтоже на вы» благодатную силу душам нашим дарующая.
Кондак 1
Избранной от всех родов Владычице мира, Деве Богородице, принесем похвальные дары, якоже и ныне, аки и прежде падших возставляеши, немощных укрепляеши, болящих исцеляеши, от враг видимых и невидимых избавляеши, сомнящихся вразумляеши, унывающих ободряеши, веровати в Благодатную силу святых икон Твоих научаеши и в благодарности умиленным сердцем и усты пети Тебе сподобляеши: Радуйся, Небесная наша Мати, Твоими словесы «Аз есмь с вами и никтоже на вы» благодатную силу душам нашим дарующая.
Молитва Божией Матери пред Ея иконою «Аз есмь с вами, и никтоже на вы»
О, Всеблагая Заступнице рода христианскаго, Мати Держащаго вся десницею Своею Христа Бога нашего! Излей на ны милости и щедроты его. И да не убоимся и не устрашимся враг видимых и невидимых, яко рекла еси уповающим на Тя «Аз есмь с вами, и никтоже на вы».
Сохрани истинную Святую православную Церковь и обитель нашу от расколов и ересей. И положи начало покаяния народа нашего. Возврати Святую Русь на дарованный ей Богом путь неповрежденной веры, да наполнится фимиамом молитв и расцветет, аки крин сельный. Да поживем во благочестии и чистоте, всегда храними Тобою от искушения антихристова, нашествия иноплеменных, междоусобныя брани, труса, огня, глада и мора; от напрасныя смерти, пленения и раздоров семейных; монашеское житие укрепи и спаси ны, Пречистая, яко уповаем на Тя по реченному Тобою: «Аз есмь с вами, и никтоже на вы».
Молися о нас, Пресвятая Владычице Богородице, ко Господу Богу нашему, милующему и спасающему, да не лишит ны защиты и Царствия Своего присвоения, иже и сам рече верным Своим: «Аз есмь с вами, и никтоже на вы». Емуже слава, держава, честь и поклонение, сила и величие подобает Отцу и Сыну, и Святому Духу, ныне и присно и во веки веков. Аминь.
 
 
Смо­лен­ская ико­на Бо­жи­ей Ма­те­ри, име­ну­е­мая «Уми­ле­ние», яви­лась в 1103 го­ду в Смо­лен­ске. Этот об­раз, сыг­рав­ший осо­бую, вдох­нов­ля­ю­щую роль в пе­ри­од обо­ро­ны Смо­лен­ска от поль­ских за­хват­чи­ков в на­ча­ле XVII ве­ка (1609–1611 гг.), на­хо­дил­ся в ла­ге­ре рус­ских войск во­е­во­ды Ше­и­на, в те­че­ние 18 ме­ся­цев удер­жи­вав­ших непри­я­те­ля от раз­граб­ле­ния го­ро­да.
Спи­сок Смо­лен­ско­го чу­до­твор­но­го об­ра­за «Уми­ле­ние» пре­бы­ва­ет в на­сто­я­щее вре­мя в Спа­со-Окоп­ном хра­ме го­ро­да Смо­лен­ска.
В 2003 го­ду в Смо­лен­ске тор­же­ствен­но от­ме­ча­ли 900-ле­тие яв­ле­ния свя­то­го об­ра­за. На­ка­нуне празд­ни­ка ико­на «Уми­ле­ние» бы­ла до­став­ле­на в Свя­то-Успен­ский ка­фед­раль­ный со­бор, где пе­ред ней был от­слу­жен мо­ле­бен с во­до­свя­ти­ем. В са­мый празд­ник по­сле Бо­же­ствен­ной ли­тур­гии во­круг со­бо­ра про­шел мно­го­люд­ный крест­ный ход, во вре­мя ко­то­ро­го свя­щен­ни­ки нес­ли сра­зу две по­чи­та­е­мые Смо­лен­ские чу­до­твор­ные ико­ны: «Оди­гит­рию» и «Уми­ле­ние», воз­да­вая им осо­бую по­честь.
На чу­до­твор­ной иконе Пре­свя­тая Бо­го­ро­ди­ца, под­няв ру­ки к гру­ди, с уми­ле­ни­ем взи­ра­ет на ле­жа­ще­го на Ее оде­я­нии Бо­же­ствен­но­го Мла­ден­ца, ко­то­рый дер­жит в пра­вой дес­ни­це дер­жа­ву – сим­вол вла­сти и си­лы.

МОЛИТВЫ

Тропарь Божией Матери пред иконой Ее Смоленской, именуемой Умиление

глас 4

Богорадованная Владычице,/ Препрославленная Мати щедрот и человеколюбия,/ Всемилостивая о всем мире Ходатаице!/ Прилежно, рабы Твои, к Божественному предстательству прибегающе/ и пречудному образу Твоему со умилением припадающе, молимся:/ молитву теплую к Сыну Твоему и Богу нашему сотвори,/ о Всепетая Царице Богородице,/ да всяких болезней и печалей нас Тебе ради избавит/ и от грехов всяких свободит,/ Царствия Своего Небеснаго наследники ны покажет,/ велие бо неизреченное, яко Мати, имаши дерзновение к Нему/ и вся можеши,/ Едина во веки Преблагословенная.

Ин тропарь Божией Матери пред иконой Ее Смоленской, именуемой Умиление
глас 4
К Богородице со умилением припадем/ вси, грехами обремененнии,/ чудотворную икону умиления облобызающе/ и вопиюще со слезами:/ Владычице, приими моление недостойных раб Твоих/ и подаждь нам, просящим,/ велию Твою милость.